Απο Evangelos Athanasiadis
Το εγχειρίδιο του καλού blogger από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα
Με τα διαδικτυακά ημερολόγια να έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό δημοσιογραφικό εργαλείο, ιδίως σε μη δημοκρατικές χώρες, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέδωσαν εγχειρίδιο με συμβουλές που αφορούν τόσο τη δεοντολογία όσο και την προστασία από τις διώξεις και τη λογοκρισία.
Το «Εγχειρίδιο των Bloggers και των Κυβερνο-αντιφρονούντων», που συντάχθηκε με τη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης, προσφέρει οδηγίες για τη δημιουργία blogs (διαδικτυακών ημερολογίων), βασικούς κανόνες ηθικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς και συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να αποφύγει τη λογοκρισία, ή ακόμα και τη σύλληψη.
«Οι bloggers είναι συχνά οι μόνοι πραγματικοί δημοσιογράφοι σε χώρες όπου τα συμβατικά μέσα λογοκρίνονται ή δέχονται πιέσεις» αναφέρει η οργάνωση στο Δικτυακό της τόπο.
Τα blogs είναι προσωπικοί δικτυακοί τόποι όπου μπορεί κανείς να δημοσιεύεσει τις σκέψεις του, ειδήσεις, πολιτικά σχόλια ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επιθυμεί. Εκατομμύρια άνθρωποι διατηρούν σήμερα δικό τους blog, και εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης, όπως το Technorati, προσφέρουν πρόσβαση σε blogs ειδικού περιεχομένου.
Τα blogs έχουν παράλληλα εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τις Αρχές σε χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Στο Ιράν, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν περίπου 46.000 blogs, τουλάχιστον 24 άτομα έχουν οδηγηθεί στη φυλακή για κείμενα που δημοσίευσαν, σύμφωνα με το BBC.
Στην Κίνα, επίσης, η κυβέρνηση απαιτεί από κάθε πολίτη που διατηρεί δικτυακό τόπο ή blog να το δηλώνει σε ειδικό μητρώο. Και λέξεις όπως «ελευθερία», «δημοκρατία», «διαδήλωση» απαγορεύεται να δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο.
Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο η Microsoft, η Yahoo! και η Google δέχονται αυστηρές επικρίσεις στη Δύση επειδή στην Κίνα εμποδίζουν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο κρίνεται ακατάλληλο από την κυβέρνηση.
Οι εταιρείες απαντούν ότι είναι υποχρεωμένες να υπακούουν στη νομοθεσία κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται.
Δεκάδες άτομα κρατούνται στις κινεζικές φυλακές επειδή άμεσα ή έμμεσα στράφηκαν με δημοσιεύματά τους στο Internet κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Το Εγχειρίδιο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα διατίθεται για κατέβασμα στα αγγλικά, γαλλικά, κινεζικά, αραβικά και περσικά.