Απο Evangelos Athanasiadis
Η κοινωνική επανάσταση του blogging
Το blogging ως παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο της κουλτούρας του σήμερα ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου «re:publica» που έγινε από τις 11 έως 13 Απριλίου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας και όπου συναντήθηκαν περίπου 700 blogger.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, όπως τα site κοινωνικής δικτύωσης, τα videocast, οι online και offline κοινότητες, ενώ έγινε συζήτηση γύρω από τις αιτίες, τη φιλοσοφία, τις αρχές και το νομικό πλαίσιο του blogging, μιας «κοινωνικής επανάστασης στο Διαδίκτυο».
Επίσης, πέρα από τις συζητήσεις και τις διαλέξεις, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια συγγραφής, ενώ οι συμμετέχοντες προβληματίστηκαν και για το θέμα της εμπορευματοποίησης των blog, δηλαδή εάν και πώς μπορεί κάποιος να βγάζει τα προς το ζην ως blogger ή podcaster.
Το συνέδριο οργανώθηκε από την εταιρεία newthinking communications, που πειραματίζεται σε τεχνολογίες opensource, και το δημοφιλές γερμανικό blog, Spreeblick.
Το 80% των συμμετεχόντων στο «re:publica» ήταν ερασιτέχνες blogger. Η ποικιλία ήταν τεράστια: Αυστριακοί blogger στον χώρο του τουρισμού, το πολυδιαβασμένο BILDblog του δημοσιογράφου Στέφαν Νίγκεμαϊερ, μέχρι και στρατιωτικού περιεχομένου διαδικτυακό ημερολόγιο, για να δώσουμε μερικά παραδείγματα.
Η blog-όσφαιρα είναι γένους θηλυκού. Ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί μύθοι καταρρίφτηκαν στο πλαίσιο του «re:publica». Ο πρώτος αφορά το φύλο που κυριαρχεί στο χώρο του blogging. Ο χαρακτηριστικός blogger δεν είναι άντρας τρελαμένος με την τεχνολογία: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Μπάμπεργκ, το 66% όλων των γερμανόφωνων weblog ανήκουν σε γυναίκες.
Ενα άλλο κλισέ που ανατράπηκε είναι ότι οι blogger είναι μικροί επαναστάτες που εναντιώνονται στα καθιερωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ας λάβουμε υπόψη ότι τα ίδια τα μέσα έχουν blog, και πολλά από αυτά είναι επιτυχημένα, καθώς και το γεγονός ότι οι blogger αναζητούν μια «προσωπική δημοσιότητα», όπως εύστοχα το χαρακτηρίζει ο κοινωνιολόγος, ειδικευμένος σε θέματα επικοινωνίας, Γιαν Σμιτ.
Αντί να προβάλλουν γεγονότα που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότεροι blogger εστιάζουν σε προσωπικά θέματα. Περιγράφουν συμβάντα με υποκειμενικό τρόπο, δείχνουν προσωπικές φωτογραφίες, κάνουν link σε αγαπημένα τους website. Η πολιτική θεματολογία βρίσκεται μόλις στην ένατη θέση των blog. Εδώ ακριβώς έχει και τις ρίζες της η προκατάληψη ότι τα blog δεν είναι κάτι το σημαντικό. Αλλος ένας μύθος: Υπάρχει μια «μετατόπιση των κριτηρίων», εξηγεί ο Σμιτ, λέγοντας ότι «παλιότερα ο όρος δημοσιότητα εμπεριείχε κάποιου είδους κοινωνική σημασία. Σήμερα όμως έχει προσωπικά κριτήρια».
Ζουν στο web. Ενας γύρος συζητήσεων στο συνέδριο «re:publica» ασχολήθηκε με το θέμα «Ζωή στο Δίκτυο». Δεν εξεπλάγη κανείς με την διαπίστωση ότι οι blogger δεν διαχωρίζουν με σαφήνεια την online από την offline ύπαρξή τους. Το θεωρούν απολύτως φυσιολογικό να είναι 12 ώρες online!
Οπως λεει χαρακτηριστικά ο Ματίας Ομπόργκσκι του «D-Frag» (ενός blog παιχνιδιών) το web είναι σαν το οξυγόνο - δηλαδή απαραίτητο. Τη δραστηριότητά του στην πραγματικότητα την χαρακτηρίζει «διακοπές περιπέτειας».
Οχι στον κώδικα συμπεριφοράς. Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς στο blogging. Σε αντίθεση με τον γκουρού του web 2.0 και εκδότη, Τιμ Ο Ράιλι , που πρότεινε έναν κώδικα ηθικής, οι Βερολινέζοι blogger υιοθέτησαν αρνητική στάση. «Οποιοδήποτε ρυθμιστικό πλαίσιο περιορίζει την δημιουργικότητα», υποστηρίζει ο Ντον Ντάλμαν, που διατηρεί ένα ενημερωτικό blog σχετικά με το θέμα. Ο επικοινωνιολόγος Ράινερ Κούλεν προχωρά ένα βήμα παραπέρα: Γι αυτόν η ηθική είναι διαφορετική ανάλογα με το περιβάλλον, γι αυτό άλλα ισχύουν στον online και άλλα στον offline κόσμο. «Θα ήμουν εναντίον του να εφαρμόσουμε στο Internet τους κανόνες που ισχύουν στην πραγματικότητα», επεξηγεί ο Κούλεν.
Πηγή:Ημερησία