Πώς κρατάω εφεδρικά αντίγραφα (backups);

Τα εφεδρικά αντίγραφα χρησιμεύουν ως σημεία επαναφοράς του ιστολογίου σου. Δηλαδή αν κάτι πάει λάθος είτε κατά την αναβάθμιση του WordPress είτε κατά την καθημερινή λειτουργία του, τότε μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να επαναφέρεις το ιστολόγιο σου σε κανονική λειτουργία.

Ωστόσο, πρέπει να τονισθεί πως σε τέτοιες περιπτώσεις η επαναφορά του ιστολογίου πιθανότατα να μην είναι πλήρης. Δηλαδή, ενδεχομένως κάποια άρθρα, σελίδες, κατηγορίες κτλ να απουσιάζουν. Πρόκειται για τα άρθρα, σελίδες, κατηγορίες κτλ τα οποία έχουν δημιουργηθεί μεταξύ της λήψης του εφεδρικού αρχείου και της επαναφοράς. Συνιστάται λοιπόν να κρατάς εφεδρικά αντίγραφα συχνά, ανάλογα βέβαια με το πόσο συχνά καταχωρείς άρθρα στο ιστολόγιο σου. Αν για παράδειγμα η συχνότητα καταχώρησης σου είναι ένα άρθρο ανά εβδομάδα, τότε ένα αντίγραφο ανά μία/δύο εβδομάδες σου εγγυάται πως στην έσχατη περίπτωση μόνο μία/δύo καταχωρήσεις θα χαθούν.

Η συχνότητα λήψης εφεδρικών αντιγράφων εξαρτάται αποκλειστικά από σένα. Ωστόσο υπάρχει ένα σημείο που πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργήσεις εφεδρικά αντίγραφα: πριν από κάθε αναβάθμιση του WordPress.

Γενικά η διαδικασία λήψης εφεδρικών αντιγράφων χωρίζεται σε δύο βήματα, τα οποία περιγράφονται στη συνέχεια.

Εφεδρικά αντίγραφα βάσης δεδομένων

Η βάση δεδομένων (MySQL) χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος για τις καταχωρήσεις, τις σελίδες κτλ. Εκεί δηλαδή βρίσκονται όλα όσα έχεις δημιουργήσει μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κρατήσεις αντίγραφο της βάσης δεδομένων όπως για παράδειγμα μέσω του phpMyAdmin ή του mysqladmin αλλά και μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης του WordPress. Ο τελευταίος παρουσιάζεται σχετικά ευκολότερος και αναλύεται στην συνέχεια.

Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείς πως τo plugin WordPress Database Backup είναι εγκατεστημένο και ενεργοποιημένο. Οι νέες εκδόσεις ( 2 και μετά ) συνοδεύονται από το εν λόγω plugin, οπότε αρκεί να το ενεργοποιήσεις. Στη συνέχεια ακολούθησε τις επιλογές Διαχείριση > Backup από το μενού. Στα αριστερά θα δεις του πίνακες του WordPress και στα δεξιά διάφορους άλλους πίνακες, οι οποίοι ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται από κάποια plugins. Στο κάτω μέρος βρίσκονται οι επιλογές λήψης -- συνιστάται η "Save to your computer". Τέλος, προχωράς στο "Backup" για να ληφθεί το εφεδρικό αντίγραφο.

Ανάλογα με τον αριθμό των άρθρων, των σελίδων και των σχολίων η διαδικασία ίσως να κρατήσει από μερικά δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά. Για αυτό θα πρέπει να είσαι υπομονετικός και να μην σταματήσεις την διαδικασία ή να εγκαταλείψεις το παράθυρο.

Εφεδρικά αντίγραφα αρχείων

Η διαδικασία αυτή είναι συντομότερη και απλούστερη από αυτή της βάσης δεδομένων. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζεις πως μπορείς να χρησιμοποιείς ένα FTP-client για να ανεβάσεις αλλά και να κατεβάσεις αρχεία από τον server σου. Απλά κατεβάζεις όλα τα αρχεία από τον server στον προσωπικό σου υπολογιστή. Στη συνέχεια, αν επιθυμείς, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα συμπίεσης, έτσι ώστε να καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο στον σκληρό σου δίσκο.

Υπάρχουν αρκετά πρόσθετα για αντίγραφρα ασφαλείας (Backup), μερικά από τα οποία παρουσιάζονται στο άρθρο αυτό.

Επόμενο Meetup Θεσσαλονίκη

41ο WordPress Thessaloniki Meetup

Καφέ Ύψιλον

Εδέσσης 5

Σα, 12 Οκτ 2024 | 12:00 μμ