
Απο evelina
Οι γυναίκες στις κοινότητες του WordPress

Εσύ γνωρίζεις τη Rosie the Riveter;
Λοιπόν, για να ομολογήσω την αλήθεια, την ανακάλυψα κάποιους μήνες μετά το θάνατο της γηραιάς κυρίας, που ενέπνευσε την αφίσα. Kαι για την ακρίβεια, την ανακάλυψα στο Contributor day του WordCamp Europe 2018, στο Βελιγράδι.
Η ημέρα συνεισφοράς στην Κοινότητα είναι μια τεράστια ευκαιρία, να βοηθήσεις άλλους χρήστες, να μοιραστείς γνώση και εμπειρία αλλά και να μάθεις πολλά ακόμη, που θα σε βοηθήσουν να υποστηρίξεις καλύτερα και την τοπική Κοινότητά σου.
Ένα από τα θέματα που με απασχολούσε ως γυναίκα-ενεργό μέλος τεχνολογικών Κοινοτήτων, είναι ότι για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, ενώ υπάρχουν πολλές γυναίκες στον κλάδο, δεν ενεργοποιούνται ως μέλη τεχνολογικών Κοινοτήτων, δεν εμφανίζονται ούτε ως εθελοντές, ούτε ως ομιλητές, ούτε ως συμμετέχοντες, δεν κοινωνικοποιούνται. Τι θα μπορούσαμε, λοιπόν να κάνουμε εμείς οι πιο ενεργοί, ώστε να προσελκύσουμε αυτές τις γυναίκες, να τις κάνουμε να νιώσουν ευπρόσδεκτες και να τους μάθουμε την ανοικτότητα της Κοινότητας του WordPress;
Σε αυτό το σημείο, γνώρισα δυο υπέροχες κυρίες που μου μίλησαν για το meetup Women Who WP. Ο λόγος για τις Jen Miller και Bridget Willard, οι οποίες στάθηκαν αρωγοί μας και σε μερικά ακόμη θέματα που απασχολούν την Κοινότητά μας.
Η Naomi Parker Fraley, είναι η κυρία που ενέπνευσε τον J. Howard Miller, το 1942 να δημιουργήσει την αφίσα της «Rosie the Riveter», όπου μία μακιγιαρισμένη γυναίκα με μαντήλι στο κεφάλι και με φόρμα εργασίας, ανασηκώνει τα μανίκια της, για να δώσει το καλό παράδειγμα. "We can do it!" (Μπορούμε να το κάνουμε!) είναι το σύνθημα που προσπαθούσε να κινητοποιήσει τις γυναίκες, να ξεκινήσουν να εργάζονται στα εργοστάσια, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφού οι άντρες ήταν στο μέτωπο. Η αφίσα κατέληξε όμως να γίνει σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος και των γυναικών ως οικονομική δύναμη, ενώ με τη σειρά της ενέπνευσε τη δημιουργία του Wapuu του meetup των Women Who WP.
Τι είναι οι Women Who WP, θα με ρωτούσε κάποιος και γιατί είναι χρήσιμο ένα τέτοιο meetup, όπως επίσης γιατί δε θεωρείται διάκριση ένα τέτοιο meetup, εφόσον απευθύνεται σε γυναίκες.
Ενώ κάθε meetup θα έπρεπε να είναι female-friendly, δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι. Οποιοσδήποτε μεν είναι ευπρόσδεκτος, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας φυσικά. Απλώς ενώ ο καθένας είναι αποδεκτός σε ένα γενικό group, σε ένα ειδικότερο meetup αυξάνεται το επίπεδο άνεσης των συμμετεχόντων.
We are women-inclusive, not gender-exclusive. (σημειώνουν στη σελίδα τους.)
Θέλοντας να επιβεβαιώσουν ότι οι γυναίκες αισθάνονται ότι εκτιμώνται στο χώρο, οι δημιουργοί του Women Who WP, δημιούργησαν αυτό το meetup, το οποίο λαμβάνει χώρα μια φορά το μήνα πριν το τακτικό meetup της περιοχής τους, ως ένα δείπνο ανάμεσα σε φίλες και ως αποτέλεσμα, αυξήθηκε και η προσέλευση των γυναικών στο τακτικό meetup της περιοχής τους. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούν το Facebook Live, για την βιντεοσκόπηση των συναντήσεων, ώστε να συμπεριλαμβάνουν και όσους απουσιάζουν λόγω υποχρεώσεων που τους κρατούν στον σπίτι. Είναι μια πραγματικότητα για τις γυναίκες η δυσκολία να αφαιρέσουν χρόνο από τις ευθύνες τους ώστε να εστιάσουν στη βελτίωση των ικανοτήτων τους και στο networking. Κατά τη διάρκεια του meetup συστήνονται, μιλούν για κάτι που γνωρίζουν καλά και μετά τις ερωτήσεις, μοιράζονται όλοι κάτι καινούριο που έμαθαν σχετικά με το WordPress μέσα στον τελευταίο μήνα, αυξάνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή τους, και κερδίζοντας περισσότερο κουράγιο να αιτηθούν τη συμμετοχή τους ως ομιλητές σε meetups, WordCamps ή άλλα συνέδρια.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας, ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να καλωσορίσουμε ο ένας τον άλλον. Είτε σε ένα γενικό WordPress Meetup, ή σε ένα ειδικά καθορισμένο Women Who WP Meetup, είτε σε μια άτυπη συγκέντρωση συναδέλφων, είναι αναγκαίο να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο σε αυτό το τεχνολογικό ταξίδι. Η βιομηχανία της οποίας επιλέξαμε να είμαστε μέρος, κινείται γρήγορα και μόνο μέσω της μάθησης και της υποστήριξης του ενός από τον άλλο, μπορούμε να ανθίσουμε μέσα σε αυτή. Είναι όλα σχετικά με την κοινότητας - την ανάπτυξή της και την εξασφάλιση ότι ο καθένας έχει μια θέση σε αυτή. - Jen Miller